Kle deg med stil: Bryllup

Kle deg med stil: Bryllup

Kle deg med stil: Bryllup

Sammenkomster, fester og selskap kommer i forskjellige varianter, noen mer høytidelige og andre mer avslappede. Av og til får en anledning til å kle seg opp, og da er det greit å følge klassisk etikette. Bryllup er ofte en slik anledning, der det er ekstra viktig å stille opp og gjøre heder på høytidelighetene.

Formiddagsbryllupp

Det gjøres i følge etiketten forskjell på formidagsbryllupp og ettermidagsbryllup. Formiddagen finner sted før klokken 15:00.

I et formiddagsbryllupp stiller brudgommen i sjakett, (ikke ulikt en livkjolejakke uten slagsilke) med grå stripete benklær og grå sjakettvest. Bruden kan kle seg i enten lang eller kort kjole/drakt. Bruden kan også bruke hatt hvis kjolen/drakten er kort.

Kvinnelige gjester kan også stille i korte kjoler/drakter med hatt, mens menn er ikledd sjakett eller mørk dress. Mørk dress er det vanligste valget, og blazer skal ikke brukes. Mlitære paradeuniformer er også på sin plass.

Ettermiddagsbryllupp

Etter klokken 15:00 kan både brudgom og mannlige gjester være kledd i livkjole, alternativt er også smoking akseptabelt. 

Brudekjolen bør helst ikke vise skuldrene selv om utringninger er blitt mer vanlig. Bruk lange eller korte hvite hansker, avhengig av ermenes lengde.

Kvinnelige gjester skal alltid ha lang kjole/drakt. Passende ytterplagg velges ut i fra graden av påkleddhet og årstid.

Uniform med eventuelle offisielle ordener brukes hvis det finnes.  Damene kler seg da i langt, og med evnt. ordener, eller i kort dersom herrene bruker dress.

Generellt

Kvinnelige gjester må aldri kle seg i hvitt, og på den måten konkurrere med bruden.

Herrene kan imidlertid benytte hvit kjolevest i bryllup eller andre anledninger der det er damer tilstede. Sort vest er reservert for anledninger med kun herrer tilstede.

Bunad er et godt alternativ for begge kjønn.

Hvis det er påkrevd med et bestemt antrekk står det ofte i innbydelsen. Er du i tvil så går det an å spørre vertskapet.