Stell av jakker

Stell av jakker

Stell av jakker

Tommelfingerregler for stell og vask av jakker du er glad i

En god jakke er verdt å ta vare på, og rett stell kan forlenge brukstiden betraktelig. Både utseende og værbestandighet blir påvirket av vaskemaskin og tørketrommel, i tillegg til at mekanisk vask medfører mye slitasje. Vi anbefaler derfor å ikke være så rask med å kaste jakken til vask, men heller ta i bruk en eller fler av følgende tips og triks.

Lufting

En god lufting utendørs på kleshenger er ofte alt som skal til. Har jakken blitt varm og svett er det best å ikke vente for lenge med utluftingen.

Flekker

En enkelt flekk kan fjernes uten å vaske hele jakken! Ofte er det nok å la vann renne gjennom stoffet der flekken er. Er flekken mer hardfør kan kan flytende vaskemiddel eller flekkefjerner brukes, men sørg alltid for at du bruker rett middel til stoffet.

  • Ull tåler ikke middel med enzymer, så vær forsiktig.
  • Silke og viskose kan få skjolder av vann
  • I jakker og plagg med foring er det ofte brukt lim som kan løses opp av vann, så vær forsiktig med å dynke hele plagg.
  • Feil eller billige flekkefjernere kan skape skjolder og gjøre flekker MER synlige
  • Ikke gni for hardt på flekker, dette skaper slitasje og skader stoffet.

Les alltid vaskelappen!, noen plagg tåler ikke vann og bør sendes til rens.

Skitt og lort

Du kommer langt med en klesbørste eller fuktig klut. Jevnlig bruk av klesbørste er en god vane.

Vask på lav temperatur

Lukk alle lommer, glidelåser og borrelåser før vask. Vreng jakken og ikke la den ligge for lenge i maskinen etter at den er ferdig, dette bevarer fargene lenger. Vask på lav temperatur (30 grader) er ofte mer enn bra nok, og skåner fibre og farger for lengre holdbarhet. Ikke bruk mer vaskemiddel enn nødvendig, tenk på miljøet.

Unngå bruk av tøymyknere, disse kan svekke stoff og membraners funksjon.

Tørking

Ikke bruk tørketrommelen, varme og mekanisk slitasje er dårlig for farge og stoff. La jakken henge til tørk på en egnet kleshenger.

DUNJAKKER er unntaket. Disse kan godt kjøres i tørketrommel, men da sammen med minst tre tennisballer. Dette hjelper å riste dunene på plass igjen.

Reparasjoner

En god jakke er verdt å redde. Hull, løse knapper, rifter rund lommer og i søm kan enkelt fikses med nål og tråd. Mer omfattende skader kan ofte repareres av skredder, ofte til mye lavere kostnad enn en ny jakke.

Vi har skredder! Kom gjerne innom med plagg du ønsker vurdert eller reparert.