ORIGINALEN GÅR ALDRI AV MOTEN

Harris tweed

Tema

Harris Tweed

Harris Tweed – En nasjonalromantisk historie

Tvers over sjøen fra Skottland, forbi Skye ligger den forblåste og steinete øya Harris. For hundre og femti år siden laget menneskene på denne øya et unikt stoff, et tweed vevd for hånd som skulle bli verdenskjent som Harris Tweed. Dette er deres historie. 

I begynnelsen.. 

På slutten av 1800-tallet var spinningen av garn fra lokalt får og å veve enkelt stoff en stabil industri for innbyggerne på de ytre Hebridene. Når de blir spurt hvor ordet tweed kommer fra så forteller mange av de lokale historien om handelsmannen fra London, som nå jobbet ved grensen til Skottland. Da han skulle skulle si navnet på et ullstoff som egentlig heter "tweels", kalte han stoffet for "tweed". Det er navnet på elven som renner langs grensen til Skottland. Med det fikk ullstoffet tweed sitt navn. Tweed ble handlet, sammen med andre varer produsert på øyene, på det Skotske fastlandet. 

1900-tallet og veien videre 

Men det var på 1900-tallet at øyboernes tweed ble kjent som "Harris Tweed". Den 6. greven av Dunmore arvet øya i 1844, og da han døde gikk eierskapet videre til hans kone lady Catherine Dunmore. Det var lady Dunmore som ble fortryllet av de vakre kvalitetene av stoffet produsert av to søstre på øya. Disse to søstrene, kjent lokalt som Paisley-søstrene etter byen der de trente som vevere, produserte et stoff som hadde særdeles høyere kvalitet enn det de andre, utrente innbyggerne på øya produserte. Det tålte mye, var vannavvisende og hadde et magisk fargespill. 

Hungersnøden på det Skotske Høylandet 

På øyene var dette en vanskelig tid og folk var fattige. Potetene, som var en stor kilde til mat, hadde blitt ødelagt av en type sopp  og mange øyboere levde på rasjoner som ble distribuert av marinefartøy. Lady Dunmore innså at Harris Tweed hadde økonomisk potensiale som kunne hjelpe innbyggerne på øya ut av fattigdom. Hun ble den drivende kraften bak markedsføringen og utviklingen av merkevaren. Hun fikk Murray-familiens tartan kopiert i tweed av lokale vevere, og dresser ble laget til skogvokterne og ghillies på Dunmores eiendom.  

Prosessen med å lage Harris Tweed 

På denne tiden ble ullen vasket i mykt torv-vann for så å bli farget med fargestoffer fra lokale planter og lav skrapet av steiner. Garnet ble prosessert der det ble oljet og gredd og så karded for å strekke ut fibrene slik at det var klart for å bli spunnet. Spinning ble hovedsakelig gjort av kvinner på tradisjonelle spinnerokker. Garnet var så ferdig til bli vevd på en tidlig variant av hånd-vevstol. Resultatet ble et ullstoff med en magisk blanding som reflekterte det robuste landskapet og strendene på øyene.

Harris Tweed

"Fremdeles vevd for hånd på øyene i vest."

Berømmelse kommer endelig. 

Lady Dunmore jobbet uten stopp for å forbedre produksjonen og klarte med sine kontakter å etablere et blomstrende marked for stoffet i London og videre utover. Tweeden ble brukt i Dronning Victorias kongelige sirkel og salget av tweeden begynte å nå ta av. Innen 1900-tallet hadde innsatsen hennes skapt den største hjemmeindustrien i Storbritannia og Harris Tweed ble godt etablert som et statussymbol. Kjent for sin varme og varighet ble Harris Tweed jakken, jakken som skulle definere den "Engelske Landsbyherren" født.  

Til denne dag har bebyggerne på de fjerne øysamfunnene i vest vevet det magiske ullstoffet kjent som Harris Tweed for hånd. På gælisk er dette Slo Mor – "Det Store Stoffet". 

Det som gjør Harris Tweed så unikt- det kjente ORB varemerket 

Tidlig på 1900-tallet begynte lavkvalitetsstoffer å utnytte nisjemarkedet som ble skapt av Harris Tweed. De var billige og slurvete imitasjoner av de ekte Harris Tweed stoffene og var mindreverdige både i kvalitet og håndverk. Disse slurvete stoffene var ofte vevd i veverier så langt borte som Yorkshire. Dette begynte å ødelegge markedets tillit til Harris Tweed og det magiske stoffet risikerte å bli en billig imitasjon av sitt tidligere selv. i 1909 ble Harris Tweed Authority etablert for å finne en måte å beskytte den autentiske Harris Tweed industrien og øyboernes levebrød. De utarbeidet det nå kjente ORB varemerket som ser ut som et Malteserkors. Dette varemerket finnes på hver eneste Harris Tweed artikkel for å bevise at det er laget av ekte Harris Tweed. Dette ble gjort for å forsikre at Harris Tweed var laget etter korrekte standarder og alltid laget på øyene.  

Til dags dato er Harris Tweed det eneste stoffet som er beskyttet under Parlamentets vedtak fra 1993  og må være laget "med 100% ren, ny ull, farget, spunnet og ferdigprodusert i de ytre Hebridene og vest for hånd av øyboerne i deres egne hjem på øyene av Lewis, Harris, Uist og Barra." Dette unike vedtaket blir passet på av Harris Tweed Authority som overvåker all produksjon på øyene på en daglig basis. Hver 50 meters lengde av stoffet er sjekket av deres representanter før det blir stemplet for hånd med ORB som er funnet i alle ekte Harris Tweed plagg. Inget annet stoff kan kalle seg for Harris Tweed. 

Tiden fremover… 

Til dags dato er det 3 veverier på de skotske øyene i vest som produserer ekte Harris Tweed stoff men ennå er det ikke en eneste bedrift som kan eie Harris Tweed, det tilhører som det alltid har til beboerne på øyene. Det ikoniske ullstoffet  er produsert for forbrukere verden over for å lage mange produkter som klær for menn og kvinner, interiør design, håndvesker, reisetepper o.s.v. – listen er endeløs.  Det er fantastisk å tenke i denne mekaniserte og masseproduserte verdenen at Harris Tweed er ennå vevd for hånd på øyene vest for Skottland.

Ny artikkel

Hva vi tilbyr

Vi er en av veldig få norske forhandlere av Harris Tweed, noe vi er spesielt stolte av. Kom innom og prøvekjør et stykke historie, håndverk og elegant stil.

Book en prøverunde i Tweed? Snakk med oss!

Les mer om

Av og til skriver vi litt om det vi kan, og driver med hver dag. Forhåpentligvis er dette nyttig for mange, og vi håper du plukker opp et par tips i fra bloggen vår. Sjekk ut noen av våre andre artikler om mote, vedlikehold og stylingtips